Together we are...

Saturday, December 31, 2011

Peperiksaan Akhir dan Tahun Baru.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Esok dah 1 Januari 2012.
Azam aku tahun 2011?
Alhamdulillah, salah satunya tercapai.
-tak nak makan maggie-
hehehe.
Jutaan terima kasih buat kawan-kawan dan family yang support aku,
dan memahami selera aku say-no-to-it. Heeee~
Azam aku yang lain?
Alhamdulillah...Cuma aku tak nak cakap tentang itu.
Rahsia kerajaan. Haha~
So, untuk azam 2012...
Aku tak nak cakap. Hujung tahun nanti baru aku bagitahu tercapai ke tidak. Kihkih~
Yang penting sepanjang 2011, macam-macam berlaku.
Dan aku sangat berterima kasih buat mereka yang bersama aku,
mengharungi suka duka dalam tahun ni.
A lot of thanks to my trust friend coz be with me along this year! :)
Actually nak post entri ni sebab nak bagitahu korang,
aku nak final exam untuk semester ni bermula 2 Januari. Pray for me ya. Thanks.
Kalau orang lain berbelah bagi dengan final dan new year,
bagi aku tiada apa bezanya pun. 
Aku tak pernah celebrate pun macam yang selalu orang lain celebrate.
Paling tak pun, tengok kat tv.  Ya, aku suka tengok bunga api tu. Cantik!
Dan paling best, tidur je menjelang tengah malam tu. Hahaha~
Apapun, doa akhir tahun dan awal tahun tu lebih penting.
Dan solat sunat akhir tahun dan awal tahun serta tazkirah dan lain-lain.
Kan lebih barakah hidup kita dalam acuan Islam.
Ok lah. Nak sambung study. Mungkin lepas final nanti baru aktif semula. Mungkin lah. Kehkeh.
Hingga jumpa lagi ya di entri lain. Tata~ ^^

Ni jadual final exam aku. Sedih rasa mula awal, habis lambat.
Roomate aku 12hb da habis. Takpe2. Terima dengan hati yang terbuka. Lalala~


SEMOGA BERJAYA BUAT SEMUA KAWAN-KAWAN YANG AKAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN AKHIR.
BITTAUFIQ WANNAJAH. SALAM IMTIHAN BUAT SEMUA~ =)


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *
Each moment with you is just like a dream to me, that somehow come true and I know tomorrow will still be the same because we've got a life of love that won't ever change. Thanks friend! ;)


2012 hope will create new memory..thanks coz be my friend..:)
* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


aku jatuh hati dengan lagu Cinta Kita. ayokkkkkkkkk! tak tahu.
mungkin boleh bagi kat MyHoneyStar lepas genap Menanti Cinta kelak.
tapi sekarang ni mungkin sesuai lagu I Gotta Find You.
ok, dua-dua lagu merepek. kuikui. 


FOR THE REST OF MY LIFE
^.^

Friday, December 30, 2011

Selamat tahun baru 2012.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Double 2? 

kertas memo yang AJK Kolej Kediaman bagi. tapi dapat kat aku, jadi kertas serba guna. haha.
main lukis-lukis walaupun aku tak pandai melukis. dan inilah hasilnya. hudoh!

Apa maknanya? Hehe~
Komitmen makin bertambah dan insyaAllah status akan bertukar kelak.
Ops! Lalala~ Saja je... Kihkih...
Alhamdulillah, dah nak 22 tahun aku hidup di muka bumi ini.
Terima kasih buat semua yang bersama aku hingga saat ini.
Untuk setiap perkara yang kita lalui bersama-sama.
-
-
-
Meningkatnya usia, maka semakin hampir kita dengan kematian.
Moga amal yang kita ada menjadi bekalan di akhirat kelak.
Sama-sama kita berusaha menjadi hamba yang soleh dan solehah.

Selamat tahun baru 2012 buat kamu semua!
^.^



**Semoga persahabatan kami dan kamu semua,
terus mekar mewangi hingga ke jannahNYA.
Aminnnnn! ;)

Rasa lemah?

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║██░░░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║██░░░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

▂ ▄ ▅ ▇ █ Charge Iman Anda █ ▇ ▆ ▄ ▂

أستغفر الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║████░░░Battery Low ░░░░░─║║║
║║████░░░░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

سبحان الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████░░░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████Battery Low ░░░░░─║║║
║║███████░░░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

لا إله إلا الله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████░░░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║█████████tery Low ░░░░░─║║║
║║█████████░░░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

الله أكبر

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║███████████░░░░░░░░░╚╗╚╗
║║███████████y Low ░░░░░─║║║
║║███████████░░░░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

لا حول و لا قوة إلا بالله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║██████████████░░░░░░╚╗╚╗
║║██████████████ ░░░░░░─║║║
║║██████████████░░░░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

الحمد لله

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║█████████████████░░░╚╗╚╗
║║█████████████████░░░─║║║
║║█████████████████░░░╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝

اللهم صل على سيدنا محمد

╔══════════════════════╗
║╔════════════════════╗╚╗
║║████████████████████╚╗╚╗
║║███████ Battery Full ██████─║║║
║║████████████████████╔╝╔╝
║╚════════════════════╝╔╝
╚══════════════════════╝




Ahamdulillah, sedar tak sedar anda telah berzikir dan berselawat...

^.^

Pulut Durian.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Lagi 22 hari nak balik rumah. Ikutkan sekejap je. 
Tapi sebab aku menghitung hari, maka terasa lambat. -.-
Saat ni teringin nak makan macam-macam.
Dan salah satunya adalah.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
PULUT DURIAN!



Thursday, December 29, 2011

Hanya Lelaki Sejati.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Soalan :
Ustaz, kenapa ya hati perempuan ni kadang-kadang je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang kata syaitan yang ganggu. Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? Kadang-kadang bila bangun pagi rasa sedih, kadang-kadang rasa macam rindu.. Tapi tak tahu rindu pada siapa!

Jawapan daripada Ustaz Azhar Idrus :
PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG HALUS.
HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR!

^.^

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Saturday, December 03, 2011

Kerana durian!

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Semalam...
Jalan2 ke BP Mall. Tiba2 dapat sms daripada kakak classmate, katanya kelas petang nanti batal. Tersenyum. Maknanya aku boleh balik kampung, bisik hati aku. Otak tengah berfikir sama ada ya atau tidak, hati menyuruh balik je. Maka berbekalkan dengan beg yang sepatutnya ke kuliah, aku balik kampung petang tu juga! Walhal masa tengah breakfast+lunch di pizza hut, da kol ma kata nak balik next week. Kihkih~ Tanpa lappy, tanpa alat mekap (hahaha), tanpa barang2 yang aku selalu bawa kalau balik kampung. Namun, demi buah durian yang menanti di rumah, aku tekad! Hehehe~ Thanks to Su hantar aku ke bustand dengan ditemani Mira dan Ikin. Sampai Bahau, abang Iejan datang jemput. Niza, Arif dan Adik ada sekali. Guess what? Next place we go...biarlah rahsia. Hihi~ Sampai rumah, bau durian terus menusuk hidung. Ma dan abah dah tidur. Aku ke dapur dan.....

Hari ini...
Pagi tadi, aku dengar suara orang bertanya, siapa makan durian tinggal kulit tu. Hahaha~
Takda orang lain melainkan aku malam tadi. Kihkih...
Waktu lunch, abah cari aku suruh makan durian. Serius da penuh time ni.
Mujur saja abah tak paksa makan je. Hehe.
Bak kata abah,
"Balik nak makan durian kan. Ha, makanlah durian tu."
Hahaha~ Amek kau Nani! :)
Maghrib tadi, abang Iejan bawa balik durian jantung yang aku minta. Tapi aku baru makan durian tadi. Aku pun katalah malam2 nanti aku makan.
Ma lak kata,
"Malam ni tak payah tidur. Makan je durian tu."
Hahaha~ Tak tahu nak cakap apa...
So, hari ni memang totally aku kenyang dengan durian je. Alhamdulillah.

Dan kerana durian, aku tak bawa balik semua barang2 aku melainkan apa yang ada dalam beg kuliah aku tu je. Jadi, aku tak boleh nak buat kerja aku, nak edit gambar adik2 aku, tak boleh nak buka laci aku, bekalan ubat aku ada kat hostel dan macam2 lagi lah. Hahaha~ Tapi, aku malas nak fikir. Aku nak pergi makan durian..hehehe...dan merehatkan diri. Tengahari esok dah nak balik Johor semua. Tahun depan baru balik kampung semula! :)

menu aku setiap kali ke pizza. tapi first time cuba asam boi fizz. not bad!
jalan2 di pagi hari dengan Durani. gambar nanti dalam next entri ;)
makan durian mengkal bila dah tak boleh masuk durian masak
Okey, aku berhenti di sini. Maklumlah, komputer rumah ramai nak guna. So, tak boleh la kan nak buat macam sendiri punya. Hehe~
Adik2 punya netbook dah tentulah mereka guna.
Akhir kalam,
Selamat malam warga blogger sekalian dan pada kalian yang membaca. Tata~

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Monday, November 28, 2011

dari sujud ke sujud~

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

bagaimana ku jelaskan cinta karena itu tak dapat dijabarkan
sesuatu yang indah terlahir dari rasa
dan rasa itu karunia Ilahi (dari sujud ke sujud)

bagaimana ku jelaskan cinta bila malu selalu melandaku
semua rasa itu malu rasa bahagia
takut dan cemburu pun karunia Ilahi

dari sujud ke sujud sejuta doa ku lantun untuk cinta
dalam hati anak-anak manusia hablumminannas
dari sujud ke sujud ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih

bagaimana ku jelaskan cinta karena itu tak dapat dijabarkan
sesuatu yang indah terlahir dari rasa
dan rasa itu karunia Ilahi

bagaimana ku jelaskan cinta bila malu selalu melandaku
semua rasa itu malu rasa bahagia
takut dan cemburu pun karunia Ilahi

dari sujud ke sujud sejuta doa ku lantun untuk cinta
dalam hati anak-anak manusia hablumminannas
dari sujud ke sujud ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih

dari sujud ke sujud ku tasbihkan hanya untuk cinta
Subhanallah cinta kita terus bertasbih

Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah
dari sujud ke sujud

Sunday, November 27, 2011

Inilah harinya. Hehehe~

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Hai para blogger sekalian. I'm back! Haha~ Serius, dah lama tak menulis di sini. Dan entah kenapa hari ni tetiba nak aktif semula. Sebab apa? Hehehe~ For no reasons. So, since dah berbulan menyepi. Kawan-kawan pun dah lama tanya bila nak aktif semula ber-blog, aku pun mengambil langkah semula pada hari ini untuk kembali aktif. Last update Februari lalu. Sekarang dah November. Hahaha~ Lama amat aku menyepi ya.. Hanya mencari ketenangan dan kekuatan untuk mengharungi kehidupan lepas ini. Ececeh...lain macam je kan bunyinya. Heeee.  Will update soon okeh? Entri-entri lama pun aku da delete sebahagiaannya. Dan ada beberapa perubahan yang aku tengah buat dan akan buat lagi. Take time untuk semua itu. Dulu macam skema guna 'saya'. Sekarang ni nak tukar 'aku' lak. Sebab? Lebih mudah untuk aku mungkin.

So, cukup sampai sini je dulu. Buat semua kawan-kawan beragama Islam, salam MAAL HIJRAH 1433H. Semoga tahun baru ini membawa perubahan ke arah yang lebih positif. Minta diri dulu. Assalamualaikum~

Thursday, February 24, 2011

Yes! Dia akan datang pada saya. Hihi~

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Mesti korang nak tahu kan apa yang bakal suami saya cakap kat saya? 
Dia cuba sampaikan hasrat hati dia melalui lagu ni.
 Lalala~ ^_^


Wekkkkk! Perasannya cik CQ ni kan. Haha~
Rupanya bermimpi je konon ada orang tujukan lagu ni tok dia kan.Hikhik..
Tapi, best kan lagu ni..
Lagi-lagi buat isteri yang tengah tunggukan kepulangan suaminya.

tenang sayang, ku pasti akan datang
yakinlah aku menjemputmu
jangan menangis, hapus air matamu
yakinlah ku tetap milikmu

tenang sayang, ku tepati janjiku
karna kau wanita terhebat
peluk tubuhku, matilah di pelukanku
biar seluruh jagad raya tahu

tenang sayang, ku sambut engkau datang
ku yakin engkau menjemputku
jangan menangis, hapus air matamu
yakinkan ku tetap milikmu

tenang sayang, ku pasti akan datang
yakinlah aku menjemputmu
jangan menangis, hapus air matamu
yakinlah ku tetap milikmu


nis: lagu ni tiada kaitan dengan sesiapa. buka mata,buka hati. jangan mudah melatah  ok!

Monday, February 21, 2011

Faham dengan HATI atau AKAL?

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..


Manusia itu seperti logam.

Daripada Abu Hurairah R.A., Rasulullah S.A.W. bersabda (maksudnya): 'Manusia itu seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyah, terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham'

Kunci kata terpenting di sini adalah FAHAM. Manusia itu, sekiranya semasa jahiliyah dia sangat hebat, maka sekiranya dia Islam, maka dia juga akan menjadi Muslim yang terbilang, tetapi syaratnya dia haruslah FAHAM. Sebagai contoh, Khalid Al-Walid sebelum Islam adalah seorang panglima tentera yang sangat hebat, malah dengan kecerdikan serta ketangkasannya, hampir2 dapat melumpuhkan pasukan tentera Muslimin dalam Perang Uhud. Namun, setelah beliau Islam, dan dikurniakan Allah FAHAM yang sebenarnya, tidak ada satu peperangan dalam Islam yang diketuainya, melainkan semuanya menemui kejayaan dan kegemilangan.

Kebaikan sebenar = FAHAM AD-DEEN

Daripada Abu Hurairah R.A., Rasulullah S.A.W. bersabda (maksudnya): 'Sesiapa yang Allah mahukan kebaikan baginya, Dia (Allah) memberikannya kefahaman dalam Ad-Deen'

Jelas dalam hadith ini, KEBAIKAN yang disangka manusia berupa harta benda, anak pinak atau gulungan ijazah serta pangkat dan kedudukan, bukanlah KEBAIKAN sebenarnya. KEBAIKAN sebenarnya, yang Allah muliakan manusia dengannya ialah KEFAHAMAN akan AD-DEEN (cara hidup).


Apakah itu AD-DEEN bagi kita yang bergelar Muslim? Itulah cara hidup ISLAM yang digariskan melalui Quran dan Sunnah RasulNya.

Faham ISLAM (AD-DEEN) vs faham HUKUM FIQH (sahaja)

Yang dituntut kepada setiap Muslim adalah memahami Islam itu sendiri, gambarannya (tasawwur) dan aplikasinya pada seluruh aspek kehidupan, bukannya kefahaman mendalam dalam Hukum Fiqh tanpa aplikasi yang benar kepada kehidupan. Buktinya, mereka yang memahami Islam akan mengAMALkan semua aspek Islam, tetapi yang tidak memahaminya, boleh jadi pandai berhujah dalam hukum2 Fiqh atau cabang2 Ilmu Islam, tetapi kehidupannya tidak berdasarkan Islam seluruhnya. Sebab tu tak pelik kenapa graduasi aliran lain (selain agama) kadang2 lebih FAHAM Islam daripada graduasi aliran agama sendiri (fakta yang pahit).

Seperti contoh: Sumayyah R.A yang merupakan syuhadah pertama dijanjikan syurga bersama suaminya adalah orang yang memahami Islam (Ad-Deen) secara keseluruhannya sehingga sanggup mati kerana Islam. Sumayyah tidak sempat mengamalkan solat 5 waktu, berpuasa, haji dan sebagainya, tetapi ketinggiaan Imannya melebihi umat hari ini yang menunaikan semua ibadah2 ini...Kerana apa?Kerana Sumayyah memiliki 'Faqihu fi Deen' @ FAHAM akan Islam yang sebenarnya.


Faham dengan HATI atau AKAL?

Surah Al-A'raf: 179, Allah berfirman yang bermaksud: 'Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka Jahannam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai (hati) tetapi tidak mahu memahami dengannya (ayat2 Allah)....'

Jadi, untuk faham Pharmacology atau Anatomy kita gunakan akal, tapi jangan tersilap cuba memahami Islam dengan akal...kerana Islam ini yang berlandaskan Al-Quran, hanya bisa difahami sebenar2nya dengan HATI..

Kena faham apa untuk faham Islam Ad-Deen?

Iaitu kenalah memahami 2 tujuan hidup (atau kenapa kita diciptakan di dunia ni):

1) Untuk beribadah kepada Allah (Surah Az-Dzariyat: 56) 'Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadah kepadaKu....'

2) Sebagai khalifah Allah (Surah Al-Baqarah: 30) 'Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi...'

So sekarang dah tahu tujuan, NAK KE MANA? Nanti dulu, belum boleh ke mana2 selagi tak kenal 2 perkara lagi:

1) Siapa KITA? Terpulang pada definisi masing2, kalau kita katakan kita pelajar, maka dapat difahami kehidupan adalah:

tadika --> sekolah rendah --> sekolah menengah --> University. Tamat.
(macam sangat singkat jek hidup kita?)
Tapi, kalau kita katakan kita MUSLIM, kehidupan kita bersambung terus dengan TUHAN yang menciptakan kita dan daripada penciptaan manusia pertama, Nabi Adam A.S. dan akan berterusan sehinggalah kepada destinasi akhir kita iaitu di Hari Akhirat..

2) Apa SEJARAH KITA? Sejarah, atau kronologi kehidupan, boleh juga didefinisikan sebagai sesuatu yang telah berlalu dan juga ketetapan Allah (Sunnatullah).

'Sunnatullah (ketetapan Allah) telah berlaku sejak dahulu lagi dan engkau tidak akan mendapati sebarang perubahan bg cara dan peraturan Allah itu' (Surah Al-Fath: 23)

Bak kata orang 'Sejarah mungkin berulang'...sememangnya itu benar, sekiranya kita benar2 mengkaji sejarah, tidak mustahil untuk kita mengulangi sejarah, kerana Allah S.W.T telah menggariskan ketetapan dan juga pengajaran2 dalam kronologi kehidupan manusia sejak dahulu lagi, supaya manusia belajar dari sejarah dan juga kesilapan yang telah berlalu....

Sunday, February 20, 2011

I wish for it! (bahagian 2:jadi kenyataankah?)

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

petang sudah tentu tiba
senja bakal menjengah jua
angan-angan bukanlah satu mainan
jika usaha untuk ubahnya jadi kenyataan
^_^
****************************************
kaca mata hitam
wah! nak glamour gitu.haha.
by hook or by crook will buy it soon.insyaAllah.
-vacation and outdoor activity-
kaca mata putih
ni namanya nak menggedik.
(istilah yang tersangat jauh dari aku)haha~
tetibe macam nak ubah identiti.kehkeh.
cincin platinum
paling murah rm1800++
macam tak nak mahal lak kan.haha~
kali pertama tengok dalam majalah masa form 5, 
terus berminat sampai sekarang.
wish for tulip design on it.
terharu meh jika ada yang sudi tempah khas untukku.hihi.
(dedicate for only to my hubby soon.peace!)

***************************************
Ha..Inilah tiga benda yang sangat-sangat bermain di minda tika ini termasuk yang diidamkan tersangat-sangat ini.Yang atas sekali tu, baru bulan lepas berhajat mahu mencari. Pun da survey di beberapa tempat. Bukan di pasar malam ok.Sesekali mahu beli,biarlah yang ehem sikit.Hehe~ Cuma menantikan masa yang sesuai je untuk dapatkan. Dulu suka pinjam abang punya. (bayangkan spek lelaki pempuan pakai.tak ke kelako namanya?layankan aje.hehe) Tapi sejak masuk matriks, dah tak boleh nak pinjam selalu dia punya. Sobsob. Terpaksala cari sendiri sekarang. Sebab cuti-cuti malaysia hobiku yang tetap sekarang. Hihi~ Yang tengah tu pula, saja suka-suka nak habiskan duit pinjaman. Spek tanpa power. (mati aku kalau abah dan ma tahu ni.haha) Bukanlah. Entah kenapa macam nak mencuba sesuatu yang baru. Ngeh3~
Yang bawah sekali tu...jengjengjeng. Memang addicted amat pada cincin platinum ni.Tak payahla nak cakap panjang lebar. Cincin platinum bertatahkan berlian corak tulip putih. Yang ni belum tentu tercapai. Tapi memang betul-betul berharap dapat milikinya satu hari nanti. InsyaAllah~
(perhatian eh.jangan ingat nak lamar aku kena ada cincin platinum.wah.parent i bukan mahu jual anak ok dan i takkan terima pinangan hanya kerana platinum ya.sekadar bermain dengan angan-angan.tapi kalau ada yang sanggup,apa salahnya bukan.hehehe~ eh.cop2.untuk risik,tunang dan nikah still kekal emas ya melainkan ada kompromi dari kedua-dua belah pihak.kihkihkih)
Wallahu'alam~

Saturday, February 19, 2011

I wish for it!

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Tetiba gatal nak tulis entri ni. Haha~ Dari malam tadi,sampai la lepas subuh ni mata still tak boleh pejam. (sekarang ni dah pukul 7.26pagi) Siapa suruh tidur lepas magrib sampai tengah malam kan.Terpaksa la berjaga di kala orang lain dibuai mimpi. Actualy penat sangat semalam. Kelas straight 4jam (ke?) dan ada lab tanpa letcerer blah petangnya. (saya budak rajin) Kihkih~ Lepas study akaun, siapkan asignment titas sikit, blablabla~ blogs walking,fb dan blablabla~ depan lappy ni, pergilah bermesra dengan pakcik google sekejap. Apa yang dapat? Korang tengokla sendiri ya kat bawah ni.

omega
rolex
rado
guess
dkny

armani
calvin klein
D&G
oakley

tiffany&co
dan kerana malas nak letak banyak lagi jenama lain,korang boleh tengok di sini dengan harga dan penerangannya sekali. Korang tengokla sendiri ya mana yang berkenan. Hehehe~ Dah dua tahun hidup tanpa jam di tangan ni (handphone jadi peneman) dan mencari-cari jam yang sesuai untuk dipakai. Lepas tu, (inilah maksud aku post entri ni sebenarnya.haha) berharap juga tahun ini dapat hadiah jam sebagai hadiah ulangtahun kelahiran yang ke-21 Jun nanti. Kehkehkeh~ Nak beli sendiri boleh, tapi kalau ada orang bagi lagi best kan? Haha~ 

Agak-agak ada yang baik hati nak bagi saya hadiah jam tak? 
Lagi-lagi orang tu kan...tu yang tengah baca entri ni sekarang..kihkih. 
^_^


psssstttttttt: gambar tu random je pilih..bukan memilih sangat pun. Tapi alang-alang nak pakai jam lepas ni, nak la yang ok sikit. Kalau tak banyak, satu pun cukupla. Hihi ;)

Dua dunia kita berbeza.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG...

Jom tenang-tenangkan diri malam ni selepas penat menelaah. (tapi korang tengah study ke time ni ek?hehe) Apa yang saya nak tunjukkan kat korang? Korang baca sendiri,hayati bait-baitnya dan carilah maksud di sebaliknya ok. Malas nak olah. Korang kan bijak pandai. Tak gitu? Senyum... =)

Kau selalu di hati
Takku dekati
Dua dunia kita berbeza

Cinta itu buta
Dan juga boleh membutakan
Melukakan dan sukar untuk kita lupakan
Aku cinta padamu hanyalah ungkapan
Luahan yang jarang bermakna bila diucapkan
Ini pula cerita cinta sang pujangga
Bukan arjuna sita bukan cinta dan rangga
Mungkinkah khayalan akal mainan minda
Atau lamaran puitis dengan hasrat yang indah
Kau selalu di hati tidakku dekati
Sentiasa ada mata jahat yang memerhati
Tapi ku tak rungsing tidak mungkin rindu
Ku pusing lihat wajahmu di setiap penjuru
Senyuman di kaca kisahmu kubaca
Perjuangan kita sama dukamu kurasa
Aku pasrah sahaja pada Yang Esa
Kerna ku tahu dua dunia kita berbeza

Kau selalu di hati
Takku dekati
Dua dunia kita berbeza

Duka di kala malam termimpi-mimpi
Rindu di kala siang mencari-cari
Kasih sebenar tidak bertukar tidak sebentar
Walau dipisah lautan direnangi gelora
Dan kadang kala hanyut bagaikan dua arah
Malu sering bersua tapi jarang bersuara
Kenapa bercinta jika kesudahannya pasrah
Kerna bila dilamun indahnya tidak terkata
Tersimpan hasrat tiada siapa yang mengerti
Harapan menggunung sampai penghujung dinanti
Dipegangkan janji tetap ratu di hati
Dengan izin Tuhan kan bersama kapan hari pasti
Sabarlah menanti kesabaran diuji
Berdoa dalam sujud sejadah ditangisi
Aku pasrah sahaja pada Yang Esa
Kerna ku tahu dua dunia kita berbeza...

Kau selalu di hati
Takku dekati
Dua dunia kita berbeza

Perjuangan seni kita tidak bepenghujung
Jangan tinggal batu bernama tak bepengunjung
Kesabaran menikam Kau tak pernah bermurung
Tetap tersenyum walau kesedihan menyelubung
Bukan rupa parasmu yang jadi ukuran
Atau suaramu yang jadi bahan tuturan
Ku bukan mahu hubungan tapi kejujuran
Hadiah sepatah darimu satu kesyukuran
Tapi bila bertentang mata tidak terbentang kata
Kata apa sahaja...iya tapi tentang apa
Wajahmu yang cantik manis lagi
Senyuman sepasti mentari timur tiap pagi
Realiti sukar diatasi tapi kesudah indah
Harus bermula dengan fantasi
Ku rasa terhoyong-hayang antara dua dunia
Biar khayalan ku melayang.....

Kau selalu di hati
Takku dekati
Dua dunia kita berbeza...
******************************************************

nis: dua dunia kita berbeza.yes! itu kamu dan saya kawan.sesuatu membuka mata saya hari ini.saya bukan orang kaya tapi hidup saya tak pernah miskin.harta saya sekarang milik keluarga saya sebab saya masih dalam perjalanan mencari hidup saya sendiri.bukan kamu juga begitu?terima kasih memberi peluang untuk saya mengenali kamu akhirnya.tak perlu masa yang bertahun-tahun.itu anugerah Allah buat saya dari dulu.alhamdulillah.saya mengerti sekarang siapa kawan dan siapa lawan.namun tak pula kita bermusuh. senyum... =)

Thursday, February 17, 2011

i'm touching because i have a feeling!

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

how i want to tell you?
that i'm only normal person who try to give my best for my friend.
but sometime, i feel so frustrated on way you give back to me.
if i can understand you, why not you do the same thing?
i know how to cry.i know how to sad. 
but sometime i forget how to smile and pretend who am i actualy.
forgive me if i'm wrong and cannot be a good friend to you.
i'm touching because i have a feeling!
**********
"i want you to know that
i'm always here for you 
through your bad times 
saddest time 
i'll help you see it through
i'll comfort you when you're alone
i'll give you love like you'll never know
girl tell me your love belongs to me
and i'll love you honestly
there will be times when life seem unfair
but you can run to me coz you know 
girl, i will be there..."
**********
mom..dad..my lovely family..i want to cry right now. 
coz the pain is never cure if like these,again and again.
be with you all can give me some peace.
i need you trust friend. 
coz you can give me the strength.
like you do when someone betrayed me before this.

Bunga-bunga cinta untuk kita.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Cahaya kasih mula menyinari.
Tiada lagi bunga-bunga cinta keguguran ke bumi.
***
Erti sebuah perhubungan sampai mati.
Bukan kerana nama dan simpati.
***
Hidup bukan untuk meminta.
Tapi erti hidup pada memberi.
***
Jangan dipinta dikecilkan masalah.
Tetapi mintalah diperbesarkan iman.
***
Masa lalu hanyalah satu kenangan.
Masa depan adalah satu kepastian.
***
Terima diri sendiri seadanya.
Sebelum memiliki insan lain kalau sedia.
***
Bahagia itu kekal abadi.
Bagi mereka yang cintakan Ilahi.
***
Lupakan dia,dia,dia dan masa lalu.
Jika kamu percaya ketentuan Allah untukmu.
***
Pergilah sepi.
Bukan selamanya aku sendiri.
***
Bahagia pasti mencul jua.
Kerana aku berhak menerimanya.
***
Kecewa bukanlah satu rahsia.
Kerana itu perkara biasa dalam hidup manusia.
***
Cinta tidak membuatku lemah.
Tapi memberiku sebuah kisah.


nis: dedikasi buat sahabat-sahabat yang memahami perjalanan hati nurani dan pernah merasai dalam kehidupan ini. Cinta tidak semestinya pada kaum Adam. tapi kadang-kala gagal meraih cinta Allah, bukan kerana Allah lupakan kita tetapi kita yang jauh dari-Nya.Bersabarlah.belajarlah dari kesilapan. Moga ada hikmah di sebalik itu. Berusahalah selagi syurga masih menanti kita,insyaAllah~ senyum.... =)

Tuesday, February 15, 2011

Inilah langkahku walau di manapun lantai tariku.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Rindu suasana rumah.
Layan kerenah adik-adik dan anak buah.
Bermain dengan Bob dan anak-anaknya, Cindai dan Popy.
Berbual dengan ma sambil tolong masak di dapur.
Menjahit bagi tambahkan bakat yang ada.
Dengar abah bercerita tentang hal-hal semasa yang berlaku kat kampung.
Bergaduh dengan Abang Iejan sekali-sekala.
Sesekali kena free lecture oleh Abang Ata.
Arif yang selalu minta belanja macam-macam.
Apit yang semakin menjadi lelaki dewasa.
Nieza adik yang paling rapat hingga Adik cemburu.
Kakya dengan bisnes dari rumahnya.
Dibantu oleh Kaknor dan Kak Ana.
Abang Azran dengan 'pengkalan chepa'.
Berkumpul ramai-ramai dengan kerja sendiri.
Malam-malam online di sofa depan dengan lappy masing-masing.
Lepas ma ajar adik-adik mengaji.
Layan bola kalau ada live di tv.
Lepas tu, Durani datang menyibuk nak tengok video lagu kanak-kanak.
Layan dia lak depan lappy.
Tergelak seisi rumah dengan kerenah dia dan Afiq kadang-kadang.
Belum lagi kalau semua yang duduk kat KL balik ke rumah.
BBQ dan makan-makan memang wajib.
Koktail memang tak pernah miss.
Subhanallah!
Indahnya masa dengan keluarga tercinta.
Tak mungkin ada yang ditukar-ganti.
Kat sini...
Bersendirian di kamar.
Bosan-bosan menghadap lappy.
Siapkan asignment yang memang satu kewajipan.
Facebook dan blog jadi rutin.
Baca sesuatu yang berfaedah menggantikan novel.
Nak berjalan?
Apalah yang ada di Parit Raja ni.
Kalau bukan mahu cari barang keperluan, tinggal di bilik lagi berfaedah.
Kfc?
Takkanlah hari-hari nak makan kot.
Mahu nipis poket.
Shopping?
Memang bukan hobi. Sekadar pusing-pusing boleh la di BP Mall tu.
Wayang?
Ok. I want myself back 2+ years ago.
Boyfriend?
Wah! Perluke nak bagitahu status sekarang ni?
Senyap-senyap sudah.
Tapi,
Yang bestnya walau di mana sekalipun.
Bila ada kawan,teman,rakan dan sahabat menemani.
Sama-sama belajar, makan dan bermain.
Dan berkongsi kisah suka dan duka bersama.
Memang sesuatu yang sukar dilupakan.
Kembara ini mengajar sesuatu yang baru.
Kerna itulah kehidupan.
Bukan semuanya sama dengan apa yang kita peroleh sebelum ini.
Syukur.
Jauh di tempat orang buat diri lebih hargai keluarga.
Gembira.
Diberikan peluang mengenali ragam manusia hari ini.
Tawakal.
Setiap langkah yang dituju hanya kerana Allah.
"reda itu rela,pasrah itu menyerah 
TAPI tak bererti aku kalah"
dan yang penting.
Inilah langkahku..walau di manapun lantai tariku.
Wallahu'alam~

.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...