Together we are...

Saturday, January 28, 2012

Kek Coklat Qaseh ;))

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

RESEPI.
A: campur semua bahan dan dimasak dahulu atas api hingga gula larut
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

B: diayak bersama
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sude teh soda bikarbonat

telur 3 biji - dipukul kembang

bila A dah siap, masukkan telur yang dah dipukul kembang. masukkan B sikit demi sedikit. tuang dalam loyang ikut pilihan. kukus selama satu jam.

p/s: resepi di atas untuk satu adunan. yang dalam gambar di bawah ini untuk 2 adunan. tapi baking powder dan soda bikarbonat masih sukatan yg sama macam 1 adunan punya.

* * * * * * * * * * * *
Tepung yang diayak bersama  baking powder dan soda bikarbonat.

Campurkan gula, susu pekat dan serbuk coklat.

Masukkan susu cair. Kacau dahulu supaya serbuk coklat tidak berketul. 
Kemudian masukkan minyak masak.

Gaul sebati kesemua bahan tadi dan panaskan seketika di atas api hingga gula larut. Bila gula telah larut, biarkan ia sejuk.
(Bahan A)

Pecahkan telur dan pukul hingga kembang.

Campurkan telur yang telah dipukul kembang tadi ke dalam coklat (bahan A)
(Bahan B)

Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam Bahan B supaya tepung tidak berketul dalam adunan.

Tuang dalam loyang mengikut cita rasa bentuk yang digemari.

Kukus selama satu jam.

Sementara menunggu kek masak, keluarkan aising daripada peti ais dan tunggu ianya cair. (untuk membuat aising bergantung kepada jenis aising yang ada di pasaran dan mengikut selera individu)

Aising tadi dipukul hingga kembang dan pastikan bila diangkat ianya tidak jatuh. Ini bertujuan supaya aising tadi mudah untuk dibentuk.

Sediakan kek yang telah dimasak tadi.

Hias kek mengikut kreativiti anda atau mengikut tema majlis.

Sedia dimakan untuk minum petang atau meraikan sesuatu majlis.

Selamat menjamu selera dengan Kek Coklat Qaseh.

SELAMAT MENCUBA!
^.^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...