Together we are...

Monday, November 19, 2012

Melepaskan di genggaman, menyerahkan segalanya pada Allah.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Seindah Tulip : Bahagian 4
Melepaskan di genggaman, menyerahkan segalanya pada Allah.

Alia : Kau kenapa nampak blur sangat ni?

Qistina : Patutke aku buat announcement kat tv cakap yang aku single? Yang aku takda siapa-siapa yang nak declare as boyfriend aku.

Alia ketawa kecil walaupun muka Qistina tengah serius masa itu.

Alia : Sabar itu indah Qis! Buat tak tahu je lah. Lama-lama senyaplah dia tu.

Qistina : Manusia. Entah bila nak senyap. Hari ni macam ni. Esok lusa buka cerita lain. Still same. Nothing change!

Alia : Kau pun manusia kan? Sarkastik.

Qistina : Baiklah Puan Alia. Memahami soalan Alia. Dia beristighfar dalam hati.

Alia : Ek ena. Apa puan puan?

Qistina buat muka comel sambil mengukir senyuman. Buku Di Mana DIA Di Hatiku karangan Ustaz Pahrol Mohd Juoi dicapai. Allah itu amat hampir, tapi kenapa aku masih meminggir? Akalku alpa berfikir, hatiku lupa berzikir. Qistina menarik nafas perlahan, menyembunyikan rasa di hati.

Alia : Ingat comel sangat la macam tu?

Qistina : Tak ke? Tergelak.

Alia : Tolonglah.. Tapi kan Qis, aku rasa better kau tanggal cincin kat jari kanan kau tu.

Qistina : Sebab?

Alia : Ye lah, takda lah orang musykil dengan status kau ni.

Qistina : Perlu ke?

Alia : Yang kau tiba-tiba macam orang hilang semangat ni kenapa? Bintang kau lesap lagi?

Qistina menggeleng perlahan. What bintang? Dia ketawa sendiri. Buku di tangan dibelek.

Alia : Qis, aku tanya kau ni. Geleng lepas tu ketawa. Ada ke patut.

Qistina : Cik Alia Batrisya sayang… Air, langit dan gunung kekadang lebih daripada sekadar pemandangan. Yang tersurat keindahan, yang tersirat pengajaran. Air, langit dan gunung kekadang cubitan pada satu kealpaan. Pada limpah selaut indah, mana titis sejemput sembah?

Alia : Maksud kau?

Qistina : Ada kaitan ke dengan soalan kau sebelum ni? Aku baca apa yang aku nampak dalam buku ni. Dia meneruskan pembacaan.

Alia : Macam aku tak kenal kau. Dah, cepat cakap.

Qistina : Which one? Cincin atau bintang? Buku ditutup semula. Memberi perhatian pada sahabatnya itu.

Alia : Both!

Qistina ketawa. Apa yang dia lalui dan temui sejak beberapa bulan yang lalu kembali bermain di minda.

Qistina : Sebelum aku jawab soalan kau, aku minta maaf pasal cuti hari tu.

Alia : Cuti semester? Yang kau nak bersendirian sampai lost contact dengan aku dan Risa. Tanya mama, dia pun tak nak bagitahu kami. So, what’s going on? Kau pergi mana?

Qistina : Aku travel ke tempat yang aku rasa nak pergi dan memerhati masyarakat. Bila aku penat, aku stay kat mana-mana. Almost two weeks.

Alia : Mama tak bising?

Qistina : Nope. She’s really understand me. Papa pun. Mereka tahu apa yang aku cari. Mencari erti hidup.

Alia : Yup. A mom. Senyuman terukir di bibir. Then?

Qistina : I already change my mind. No more bintang dalam hidup aku. I mean, I let it go because Allah. Memang betul bintang ajar aku tentang harapan, tapi sebenarnya aku lupa yang bintang itu milik Allah. Dan bintang tu juga ada jalan hidup dia sendiri.

Alia : Aku tak faham. Bukan bagi kau, bintang tu harapan? Yang sentiasa ada walau di mana sahaja kau berada. Bintang yang ajar kau tentang kehidupan ini dan sebuah kepercayaan.

Nah! Ayat yang sama dipulangkan semula pada Qistina. Qistina menyusun kata.

Qistina : Dengar dulu apa aku nak cakap. Melepaskan bukan bermakna menjauhi. Aku tetap suka pada bintang sebagaimana aku takkan membenci tulip.

Alia : And?

Qistina : Aku nak perbaharui iman aku, pegangan hidup aku. Biar segalanya kini hanya kerana Allah.

Alia : Which part that I missing Qis?

Qistina : Nothing. You know every single thing about me.

Alia : Kau berubah. Betullah kata Kak Mina dan Kak Mas minggu lepas. Tapi aku tak pasti kau berubah macam mana. Sungguh aku tak tahu apa yang ada dalam hati kau sekarang.

Qistina : Aku tetap sama macam dulu. Macam kau kenal dulu, itu juga aku sekarang. Pasal bintang, kita selesai. Yang cincin ni, seperti yang aku kata dulu. It will stay here until someday.

Alia ingin terus bertanya, tapi bila mama Qistina telefon anak tunggalnya itu, dia jadi terbantut. BBM dihantar pada Marissa.

Do you know what’s happened to Qis on last holiday?

I’m not sure at all. Why?

Just curious. Sepertinya, makin perahsia dia sekarang.

Kau jangan paksa dia cerita sesuatu yang dia taknak cerita. Macam dia kata, kisah hidup dia hanya untuk Encik Tulip. Kita kena hormat.

Ya. Aku tahu tu. Tapi pasal bintang tu, aku pelik. Ada dia cerita pada kau?

Ada kisah di sebalik kisah. Dia ada cakap, bintang tak lagi bersinar. Sebab sinar yang pasti milik Allah. Allah pemilik bintang dan semuanya terjadi kerana Allah.

Maksudnya?

Hanya dia yang ada jawapan itu. Alia, she is totally new Raisya Qistina. But I’m glad for new her. Did you?

Yup. Me too. I just need an explanation for things happened. That’s all.

Jangan paksa sesuatu berlaku jika belum masanya. One fine day, kita akan tahu juga. Sabar itu indah. Kan? 

Blackberry di tangan direnung. BBM Marissa tidak dibalas. Qis, kau memang suka hadam dan telan segalanya seorang diri. Aku harap kau sentiasa bahagia sebagaimana kau sering menggembirakan orang di keliling kau. Kau terlalu baik untuk dikecewakan. Bisik hati Alia. Dia melihat Qistina terus ambil wuduk sebaik sahaja azan Asar kedengaran. Risa, she’s really new one. Much better. Alia tersentak daripada lamunan bila Qistina mengajaknya solat berjemaah. Dia mengukir senyuman pada Qistina dan cepat-cepat mengambil wuduk. 

Bahagian 3 | Bahagian 4 | Bahagian 5

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...