Together we are...

Wednesday, December 26, 2012

Reunion selepas 2 tahun.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

"Umur kita dah berapa. Takkan nak couple, lepas tu putus macam budak-budak. Then cari lain. Aku nak serius. Tak payah nak couple lama-lama. Terus kahwin je."
"Cikgu-cikgu dulu bohong je kata kat U jumpa lelaki yang boleh buat pakwe. Semuanya dah ada awek. Aku nak jumpa lelaki punya lah payah. Budak kelas aku pun berapa orang je lelaki. Lepas ni aku nak pesan kat anak murid aku. Kalau dah ada pakwe masa sekolah, kahwin je lepas tu."
"Yang handsome semua dah ada awek."
"Nanti kau carikan aku lah sorang Aina. Kawan-kawan tunang kau ke. Polis lagi tu."
"Kau rilek je Nani aku tengok. Tak risau ke? Ke kau dah ada dalam diam ni tak bagitahu kami."

Reaksi aku waktu tu? 
_________________________________________________

Hari pertama.

Bas dari Batu Pahat gerak jam 3 petang. Kebetulan masa tu ada sorang budak Uni aku nak ke KL juga, nama dia Su, budak mekanikal. Kenal masa tu juga kat bustand depan Taman U. Mujurlah ada dia. So, takda lah aku nak cuak sangat masa nak turun kat Hentian Serdang. Selama ni ke KL, abang-abang aku yang ambil. Well, KL tu memang bukan tempat aku. Campak aku kat Johor ni, aku boleh survive. Kat KL tu, memang aku lost. Haha. Ok, tipu je. Boleh je sorang-sorang survive. Experience mengajar segalanya kan. Cuma sebab dah lama tak ke KL, tu yang takut sikit. Hehe. Dah sampai Hentian Serdang, aku nampak ada orang jemput Su. Huuuuu. Jeles sedikit di hati. (Kononlah) Dalam beberapa minit tunggu, akhirnya Hana sampai. Selepas 2 tahun tak berjumpa, dia kata aku tak berubah. Apa yang tak berubah pun aku tak tahu lah. Tapi, most of my friends kata aku tak berubah banyak. Haruslah. Muka ni memang sama je sejak kecil. Tak caya? Nanti datang jumpa aku tengok gambar-gambar lama ek. Hehehe. Soalan cepumas Hana, "Kau dah bertunang ke Nani?" Aku tersenyum je. Dah faham sangat bila orang tengok jari manis kanan aku ni. Hihihi... Di stesen LRT Sungai Besi, aku dan Hana tunggu Aina dari Perak dan Su dari Penang. Masa ni tak payah cakaplah. Memang penat kot. Menunggu Aina dan Su tiba dengan sabar  sebab nak balik UPM sebelum jam 12 malam.
     Dah sampai UPM, haruslah tak terus tidur. Borak punya borak, sambil makan. Dah jam 1 pagi masa tu. Tapi layan je lah. Nasib baik aku makan bihun tom yam je, diorang makan nasi goreng ayam. Tu pun dah terasa bersalah pada badan sebab dah lewat sangat makan. Kuikui. Dah makan, borak lagi. Share masing-masing punya experience kat Uni. Cuma Aina je yang dah kerja. Nurse la katakan. Best dengar cerita dia masa kerja kat wad. Hehe. Satu topik yang tak boleh lari adalah percintaan dan perkahwinan. Zzzzzzzzz.... Entah jam berapa aku terlelap, dan diorang semua pun aku tak pasti pukul berapa tidur.
 
Hari Kedua.

Sarapan dengan nasi lemak yang dibeli oleh Hana kat cafe UPM tu. Pedas ok! Tapi sebab lidah aku ni boleh je terima, tu yang jadi best. Hihi. Pagi tu bersenang-lenang dulu di bilik Hana. Lepas solat Zohor baru mula perjalanan. Dari UPM naik teksi ke Hentian Sungai Besi. Dan terus ambil LRT ke.... errrrr. Tak ingat. Tapi yang sure-nya turun kat Sogo. Haha. KL tu bukan tempat aku lagi nak ingat sekian-sekian nama. Hehe.

Sogo KL dan Jalan TAR.
Well, since study kat Batu Pahat, shopping dah jadi rutin aku. Bukan shopping pun, aku temankan kawan-kawan. Aku temankan Su cari baju dan jeans, Aina dengan Hana entah menghilang ke mana. Dalam SOGO tu lah macam-macam jenis manusia aku jumpa. Dan tetiba aku ingat kat someone. Eh? Pusing punya pusing kat SOGO tu, yang beli Su je. Aina aku tak sure lak. Tapi aku dan Hana memang tak beli pun. Cuci mata je. Walaupun hati dah goyah bila tengok kasut dan handbag. Haha. Then, rest solat asar kat situ, duduk makan sushi dan popia basah kat luar bangunan tu, main suap-suap, hihi. After that, berjalan ke Jalan TAR. Masa ni lah aku alami satu insiden di mana wedges aku putus tali masa lintas jalan kat situ. Bak kata Su, wedges merajuk tengok kasut lain dan bunuh diri tengah jalan. Haha. Tak pasal-pasal beli yang baru. Hekhek. Jalan kat situ. Su juga yang borong sakan. Aku dalam tak nak shopping tu, nampak shawl corak bintang terus beli tanpa fikir panjang. Hihi. Then, tambah satu lagi pashmina shawl. Beli saja-saja. Balik rumah bagi adik. Aku bukan pakai shawl sangat pun. Boleh bilang dengan jari tengok aku pakai shawl. Sekurang-kurangnya kat Jalan TAR tu aku beli baju baby untuk anak buah aku. Orang lain shopping lain, mata aku berkenan kat baju baby. Kuat betul naluri keibuan. Okeh, jangan cakap apa-apa.  Hehe. Then, solat maghrib kat SOGO sekali lagi, lepas tu ambil komuter ke Shah Alam. Wani is waiting there. Dalam komuter ni masing-masing macam dah nak tidur. Penat dan lapar. Tapi masih boleh candid-candia picture kannnn... Komuter baru kan. Orang lain pun tengok semacam je. Esok lusa belum tentu jumpa semula. Kisah apa. Hehe.

Shah Alam.
Dari stesen komuter, naik teksi ke rumah sewa Wani. Sampai sahaja rumah Wani, rasa lega seketika boleh lepaskan lelah dan kepenatan. Rupanya Wani tengah sediakan makan malam untuk kami. Apalagi, bagai pucuk dicita ulam mendatang, langkah kanan lah kami semua pada malam tu. Memang berselera habis makan ramai-ramai setelah lama tidak bertemu. Solat Isyak dan kemudian ke I-City. Tu sebab boleh terlepas sampai ke Shah Alam ni. Hehe~ Memandangkan rumah sewa Wani dekat je dengan I-City tu, kami hanya ke sana dengan berjalan kaki. Save budget yang penting walaupun kaki dah tak larat nak jalan sebenarnya. Kehkeh~


I-City.
Malam yang bermandikan cahaya. Menikmati malam kat sini sambil bercerita itu ini dan mengimbas memori lama. Tambahan, ada Wani. Jadi riuh terus suasana. Hehe~ Orang kata tak sah kalau tak tangkap gambar kalau datang sini. So, apa lagi. Kenangan diabadikan dalam gambar-gambar. Cuma sayangnya, Fika dan Gee tak dapat join time ni.

Hari ketiga.

Ke Jusco Bukit Raja. Shopping lah kan. Hehe~ Nak tak nak, terbeli juga aku wedges Crocodile kat sini sebab tak sanggup nak pakai high heel pink tu. Haha~ Dek kerana dah tengok kat Sogo lah wedges Crocodile tu, wedges asal aku putus tali. High heel pink tu lah pengganti. Time tu ok lagi sebab pakai baju pink. Tapi on that day, pakai baju biru, macam apa je kat kaki warna pink. Kihkih~ Sebab tu aku lebih suka beli satu warna je tapi boleh pakai dengan semua. Pakej jimat sebagai seorang student. Habis jalan-jalan dalam Jusco, dah sampai masanya untuk berpisah. Wani terus balik rumah sewanya. Kami naik teksi ke stesen LRT...siyes aku tak ingat nama stesen tu. Harhar~
         Aku, Hana, Aina dan Su balik UPM dulu untuk solat dan kemas barang-barang. Then, mereka bertiga hantar aku ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Dan kerana nak kejar bas Aina ke Perak, mereka tinggalkan aku di situ dan terus ke Pudu. Mujur juga di TBS tu ramai polis, takda lah aku nak rasa takut sebab sendirian di situ. Btw, TBS sangat awesome berbanding terminal bas lain. Dan masa aku menunggu untuk menaiki bas, dapat tahu dia  ada di KL dan baru sampai rumah selepas seminggu praktikal di Kuantan. Mungkin kalau dia cepat sikit atau tiket aku balik Johor lambat, dah bersua kami buat kali pertama pada waktu tu. Namun, semuanya Allah yang aturkan bukan? Bila renung tiket bas, aku tersenyum. Kenangan lagi.

Bertemu dan berpisah adat manusia biasa,
Hilang di mata tapi di hati tidak lupa,
Berdoalah kita agar aman dan sentosa,
Semoga kita berjumpa lagi lain masa.

picture collage je ya. hihi.

_________________________________________________

Tentang cincin tu, aku pakai selepas habis matrik hinggalah sekarang. Cincin emas yang comel. Mahu tak orang selalu tanya cincin tunang ke tidak. Hehe~ Dan sebenarnya, cincin tu dibeli menggunakan duit gaji aku masa berkerja di Hospital Serdang selepas habis matrikulasi. Bagi ma sikit, spend beli barang dapur sikit dan ma kata beli sesuatu yang boleh nampak duit gaji tu ke mana, so duit baki gaji tu aku pun pilih cincin ni sebagai tanda peringatan untuk aku sendiri. Takda maksud lain. Oh ya! Dan kebetulan time tu dah nak birthday aku dan aku tidak mahu didekati oleh lelaki bila aku pakai cincin di jari manis kanan. Pasal jodoh tu, jika kita percaya jodoh tu Allah dah tetapkan, buat apa kita nak risau kan? ^__^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...