Together we are...

Thursday, December 27, 2012

Travelog ke Bandaraya Bersejarah.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Ha! Tahu katne ni? Ok, next picture.

This is Bandar Hilir Melaka. Kat bangunan merah tu.

River Cruise menyusuri Sungai Melaka.

Julai 2012. Aku tak pasti ini kali ke berapa aku jejak kaki ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Dan sebab itulah, aku rasa confident untuk jadi tour guide kepada kawan-kawan sebilik aku, Dila, Hajjar dan Efa. Walhal aci main redah je. Tawakal. Time ni kami tengah bersemester pendek yang wajib bagi budak tahun 1 dan 2 Bachelor of Information Technology UTHM. Walaubagaimanapun, masa kami buat plan hari ni dan esoknya pergi, Aina tiada sebab dia ke United Kingdom, kakak dia graduate as a doctor. Dengan menaiki satu-satunya bas ke Melaka Sentral iaitu Orkid Malaysia Expres, kami gerak jam 10.15am dari Terminal Bas Batu Pahat.

Melaka Sentral.

Sampai je kat sini, terus cari tiket balik Batu Pahat. Mau masing2 nangis kalau tiket habis. Hehe~ Then kami ambil bas ke Mahkota. Haaaa..time ni tak payah cakaplah. Beratur panjang manusia nak ke sana. Masing-masing dah cuak. Takkan nak redah je lelaki-lelaki kat situ? Kami berempat memencilkan diri untuk seketika dan tunggu bas lain sampai. Alhamdulillah, dapat juga akhirnya. First thing yang kelakar masa perjalanan kami ni, semua dah turun kat depan Mahkota Parade. Kami terkial-kial nak turun kat mana. Sebab dalam perancangan nak turun kat Bandar Hilir, means kat tempat kapal samudera tu. Rupanya bas tak lalu situ sebab ada program apa entah malam nanti. Pakcik bas dah musykil tengok kami. Aku pun hilang idea terus. Selama ni ikut langkah kawan-kawan je. Kali ni, kena decide betul-betul. Masuk ke Mahkota Parade tu, decide untuk cari hotel dulu. Takkan nak berjalan dengan beg bagai kan? Time ni memang menguji keimanan. Hotel budget di sekitar kawasan tu semua dah penuh. Second thing yang kelakarnya, masa Efa dan Hajjar tanya salah satu hotel. Ingatkan tuan punya hotel, rupanya lelaki tu pun customer. Ops!

Akhirnya, dapat hotel. Not actually a hotel. Tapi, Le Village Malacca Guest House. Itupun pakcik kat hotel depan yang tolong. Thanks pakcik-tak-tahu-nama. Pasal kemudahan, kalau nak comparekan dengan Hotel Dynasty kat Jalan Ipoh KL tu, memang jauhlah. Mahu tak, RM30 je sewa bilik. Bilik yang kami sewa lah. Lepas tu sumbat empat-empat dalam tu. Haha~ Bilik air kat luar, dalam bilik katin queen, no blanket dan ada kipas dinding je. Kalau nak ikutkan keselesaan tu, kat asrama lagi better kot. Nama macam gah, tapi errrrr. Hehe~ Ok, sebab kami memang travel dalam low cost, maka memang itulah yang kami nak. Syukur.

Dah check in, solat dan keluar cari lunch.
Dan bermulanya sebuah pengembaraan...


Muzium Samudera. 
tapi tak boleh naik sebab tengah setting untuk program malam nanti.

ambil feeling tepi Sungai Melaka.

tengok gambar ni rasa macam kat Cina. \(^.^)/

salah satu tarikan yang ada di Melaka.

candid. tak masuk pun.

Aldy Hotel. boleh tinggal di sini untuk percutian mewah.
betul-betul strategik lokasi dia.

terus cari tempat duduk sebab letih berjalan.

explore the A-Famosa.

turun daripada A-Famosa

selepas berjalan dalam Muzium Kesultanan Melaka.
dan lelaki itu memang tak kenal siapa.
pelakon tambahan. hehe.

kat Taman....? -.-'

lokomotif

atas Dataran Pahlawan berlatarbelakang kan Mahkota Parade

arah seterusnya

 
dalam Mahkota Parade. solat dan window shopping.
dah lama juga aku tak jejak kaki kat sini.

cari makanan kat Jonker Walk dan
berkelah kat Dataran Pahlawan sambil tengok perarakan.

hari kedua tersesat ke sini.

dah macam pergi lawat tapak.
selama ni depan lappy je; projek + assignments

Tak pernah terfikir alami situasi ni. Kesian kat pakcik teksi tu sangkut sekali dengan kami. Kihkih. Dan paling mengejutkan aku, dia kenal orang kampung aku. Aku hanya mampu tersenyum. Oh ya. Ni kat area Pantai Klebang. Plan awal nak ke pantai, tapi.... ok, next picture!

tunggu pintu masuk ke kapal selam dibuka.

this!

itu pakcik yang sama-sama masuk ke sini. 
dia tengah pening tengok kami hilang arah. hehe.

sebenarnya tempat tu tak siap pun lagi.
alang-alang kami dah sampai, terjah saja.
berbaloi la juga dapat tengok kapal selam live. hiks.

Reka bentuk yang akan dibangunkan di Pantai Klebang. Kata pakcik teksi, nanti ada restoran dalam bas. sama-sama kita tunggu. Al-kisahnya, masa awal sampai kat tepi pantai tu, view kat situ tak seperti dalam gambaran. Aku sendiri tak sangka, this is Pantai Klebang? Then, pakcik teksi tu kata pantai dah kena tambak dan tengah dalam proses menaik-taraf kawasan tu. Sekarang ni ramai pergi ke Pantai Puteri (kalau tak silap nama pantai tu) Macam tu lah ceritanya yang boleh lepas tengok kapal selam ni. Itupun sebab pakcik ni bermurah hati bawa kami bersiar. Dalam kepala ni dah mula kira duit teksi. Haha. Bila dia tahu kami masih student, dan dalam 'lawatan sambil belajar dan dari jauh', hehehe~ Ok la harga tambang dari Bandar Hilir ke Pantai Klebang sampai dia hantar kami ke destinasi seterusnya. Tiba-tiba ada tour guide bertauliah pula kan. By the way, pakcik tu sendiri first time masuk tengok kapal selam ni. Bukan kami je. :)

next. cuba teka kat mana ni?

dulu family ada bergambar kat sini.
aku mengimbau memori. lalala~

ready to walk. jom!

Zoo Melaka. Siapa yang pernah pergi mungkin cam kot tempat ni. Masa ni lepas kami ke Pantai Klebang yang tengah dalam renovation tu. Time ni double penat la. Kena usung beg berjalan satu zoo. Pernah buat? hehe. Sorry girls, tak dapat bergambar kat tepi pantai. insyaAllah next time ya ;)

Primate Island.

Taman Kura-Kura. 

ke restoran terapung. jalan separuh, then patah balik.

one of the place that I like so much. rasa tenang dan damai.
belakang tu padang golf.

Kalau rasa tak larat nak jalan kaki dalam zoo ni, boleh naik tak-tahu-apa-nama ni. Tapi setiap kali aku datang sini, tak pernah pula rasa nak naik. Mungkin lagi best bila berjalan dalam kawasan zoo. Baru seronok tengok haiwan depan mata!

selamat tinggal Zoo Melaka.

dalam Tesco sebelum berangkat pulang.
kelihatan yang belakang sedang menolak troli.
shopping?

salah! kihkih~ sebab dah tak larat, maka troli tu jadi mangsa letak beg masa berjalan dalam Tesco sementara tunggu waktu naik bas kat Melaka Central.

tapi tak lah kejam sangat. ada la juga beli barang satu dua.

view Lebuh AMJ daripada atas jambatan. ke apa orang panggil yang laluan daripada Melaka Central ke Tesco tu? and this is the end of our journey. 
happy enough even feel so tired.

*******************************************
Yang paling best, malam lepas balik daripada Dataran Pahlawan tu, dengar bunga api dari bilik. Mungkin selepas perarakan tu ada majlis perasmian/penutup di Bandar Hilir. Aku tak pasti program apa. Apa lagi, terus lah rakam. Mujur juga bilik menghadap jalan dan memang nampak bunga api tu tanpa perlu pergi ke tempat berkenaan. For sure, aku memang suka la bila dapat tengok bunga api. Hehehe~

Enjoy watching this video!

video

**abaikan suara yang kedengaran di penghujung video. masa tengah rakam tu, kawan nak masuk bilik. aku dan sorang lagi teman taknak mengalah pergi buka pintu sebab tengah syok tengok bunga api dan merakamnya. kihkih. dan bunyi-bunyi tambahan tu, biasa lah. memang betul tepi jalan biliknya. tak boleh nak tapis lah bunyi tu.

*******************************************

Boleh dikatakan, ini percubaan awal untuk aku ber-backpacking. Sebenarnya untuk orang perempuan, agak sukar juga. Seriously. Macam-macam kena dititikberatkan dan diambil kira. Aurat, pemakaian, pergaulan, tempat tinggal, keselamatan diri dan lain-lain. Alhamdulillah, sepanjang perjalanan kami, Allah menjaga kami dari mula hingga akhirnya sehingga boleh terjumpa dengan pakcik teksi yang baik hati.

Bagi diri aku secara peribadi, travelog mengajar aku sesuatu. 
Mencari erti hidup.

Akan ada lagi travelog seterusnya. Nantikan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...