Together we are...

Friday, May 09, 2014

Random.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Lama rasanya tak berceloteh di sini. Setiap kali nak tulis entri baru, delete adalah perkara terakhir yang buat selepas jari-jemari berdansa di papan kekunci. Complicated. Hati sentiasa berbolak-balik.

Hari ni dengan tekad dan penuh keazaman nak habiskan menaip dan publish entri ini. (walhal dah kecundang tapi gagahkan juga. haha!)

Bila kita terlalu memikirkan perasaan orang lain, maka secara tak langsung kita akan mengorbankan perasaan sendiri. Agree to disagree. Aku cuma cakap apa yang aku rasa. Dan apa yang aku rasa, tak mungkin orang lain rasa perasaan yang sama. Kesabaran sangat menyakitkan hati tika lidah tak mampu membalas dengan kata-kata. Tak ke? Ye lah. Orang lain kutuk kau, orang lain cari pasal dengan kau, kau nak membela maruah dan harga diri kau..tapi di satu sisi, kau takut kata-kata kau akan menyakiti hati yang lain..dan kau ambil keputusan berdiam diri. Diam diri tahan marah. Dan menangis. Kan?

Kemudian kau rasa, it is better to let them go..

Kau rasa macam tu.
Tapi kau masih pedulikan mereka.
Ya, ego kerana maruah dan sayang kerana iman.

*supper makan cream crackers cicah susu*

aku tak minum kopi dan nescafe 
serta perlahan-lahan kena untuk tidak minum teh. isk.

Aku taknak tulis ayat negatif. Aku taknak buat ayat sedih dan kecewa. Sebab, entah- Tapi tak boleh. Bahagia dalam dunia ni bukan kekal. Nak tak nak, kena akui gak bahawa kesedihan dan kekecewaan tu lumrah kehidupan. Wahaha. Again, blog ni macam orang sakit. Keh.

Aku tulis antara ayat ceramah Nouman Ali Khan yang aku dengar kat youtube. 
Seriously his talks is awesome!

In this world, you will never truly be happy. No matter what Allah SWT gives you, you will never truly be content. This place is design to break your heart. If you’re looking to be happy in this dunya (world), you’re in the wrong place.

Jiwa bergetar bila dengar terutama this place is design to break your heart. Ayat ni sesuatu. Kita semua tahu, dunia ini tempat persinggahan. Dalam dunia ini tidak ada apa yang kekal. Dan kita juga tahu, akhirat itu yang kekal abadi. Tapi kita juga tahu yang kita ini ego. Berperang antara nafsu dan iman.

DAN suka untuk aku memberi amaran! Sedih dan kecewa seseorang bukan hanya kerana ajnabi. Mindset tolong ubah. Muhasabah semula tentang definisi cinta. 
Aku mohon!

 Ketenangan yang kau cari terpancar di lorong sufi..

Bila aku dengar lagu Rabiatul Adawiyah by In-Team, aku sentiasa gelakkan diri aku sendiri. Gelakkan kekurangan diri sendiri dan menginsafi siapa aku sebenarnya. Ingat semula kisah beliau dalam buku Srikandi-Srikandi Yang Benar tulisan Zahiruddin Zabidi, terlalu jauh jika hendak dibandingkan dengan wali Allah itu. Perlahan-lahan, di sudut hati terdetik..alangkah- 
Alangkah indahnya jika hati aku seteguh itu.


Kena stop writing sebab orang sebelah dah asyik usha apa yang aku tulis. Walhal rasa banyak lagi nak stori mori. Dia ingatkan aku tulis cerpen-yang-di-request selepas terkantoi aku menulis cerpen. 

"Tak sangka belajar IT tapi tulis cerpen."

Aku lagi tak sangka bila bidang IT ni bukan sekadar guna Microsoft Word dan Microsoft PowerPoint. Ini serius bila jumpa coding dan coding setiap semester! 
Kah! Cuba untuk tidak menyesal sebab aku dah jauh melangkah hingga ke saat ini. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita semua. 

Sabar menempuh jalan, tetapkan iman di hati. Yakinkan janji Tuhan syurga yang sedia menanti. Iman lah penyelamat dunia penuh pancaroba, hidup akhirat kita kekal bahagia.

Hingga bertemu lagi wahai jiwa-jiwa yang dambakan Jannah Ilahi.
Bonne nuit...

Laila saida wa ahlam ladida..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...