Together we are...

Monday, November 10, 2014

Cerita tentang tulip.

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Tulip.

One of my passions that never be replaced by other thing.

Maybe.


"Suka bunga apa?"

"Tulip."

"Ouhh no wonder."

Eh? Kemudian dia menyambung.

"Tulip simbolik kepada kemasyuran dan kasih sayang yang sempurna. Juga bermaksud elegan, setia dan cinta sejati."

Aku tersenyum dengan makna tulip yang diberinya.

"Dan setiap warna tulip memberi erti yang berbeza."

Aku mencelah. Dia mengangguk.

"So suka warna apa?"

"Tulip putih."


Sukakan apapun, biarlah ia membawa kita pulang kepada Allah.
Cinta apapun, biarlah cinta itu membawa kita dekat denganNya.

Tulip mengajar aku erti berdikari dan lebih mengenali diri sendiri. Tulip nampak cantik bila banyak di ladang. Namun tulip juga tetap nampak elegan bila hanya satu. Pernah tak kau nampak dalam cerita orang-orang kaya, ros/mawar kat dalam frame gambar di dinding? Aku tak pernah. Kekeke.

Mungkin tulip itu sendiri melambangkan diri aku.

Yang tetap berjalan ke depan, berjuang demi kehidupan walau bersendirian. Namun dah tentu bila dalam geng, aku kadang hilang kenormalan. Wahaha.

Bukankah aku pernah tulis sebelum ini?

Sumpah, jalan ini terlalu panjang untuk dilalui sendirian.

Kalau yang mencantikkan ladang tulip itu adalah pelbagai jenis tulip yang indah memekar, yang mencantikkan dunia ini adalah wanita-wanita solehah.

Moga kita menjadi salah sekuntum tulip (baca : wanita solehah) itu.


"Kau fikir senang nak dapat tulip kat Malaysia ni?"

"Yang susah tu lah paling sukar untuk dilupakan, dan kita akan hargai sangat-sangat bila kita dapat."

"Pernah orang bagi kau tulip? For sure, yang bukan real punya lah kan."

"Ada. Kawan baik bagi masa form 3. Hadiah birthday or hadiah hujung tahun masa dah nak habis sekolah, aku tak berapa nak ingat. Haha. Aku simpan hingga sekarang."

"Someone special?"

"Hahaha. Dia bagi gambar tulip kat salji. Motif sangat."

*****

Kadang bila aku wat dunno je bila nampak tulip, kawan-kawan kat sebelah yang beria tarik tangan aku cakap macam-macam.. Tahu tak yang bahagia itu bila kita berkongsi dengan kawan-kawan tanpa menyebabkan atau mengabaikan orang lain yang bersedih?

Kita rasa bahagia yang sempurna jika orang lain pun tersenyum bersama kita, bukan kita sahaja yang mengukir senyuman.


By the way.
Aku ok je kalau dapat ros/mawar atau bunga lain. 
Bukan perempuan la kan kalau tak suka bunga. 
=)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...